Stel een vrijblijvende vraag
Contact

Page content

Google Analytics

Google Analytics Tips & Trics van een Specialist

Een notitieblokje van een Google Analytics Specialist. Zo kan je deze pagina lezen. Kennis delen met klanten is het doel, en jij kan er ook gebruik van maken.

Inhoud:

  • Wat is Google Analytics?
  • Eigen verkeer uitfilteren
  • Google Analytics gebeurtenissen
  • Segmenten als middel om verkeer zonder spam te zien
  • Spam voorkomen in Google Analytics

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis online tool waarmee je kan zien wat bezoekers doen op jouw website. Je kan heel gericht zien hoe je website meewerkt aan de verkoop van je product. Als je cijfers weet om te zetten in bruikbare getallen wordt je enthousiast zodra je ziet dat jouw website personen helpt in hun keuzes.

Om goede metingen te doen moet Google Analytics wel correct worden ingericht. Daarom volgen hier een aantal tips:

Zorg voor een aparte weergave
De standaard weergave heet ‘alle websitegegevens’. Maak een nieuwe weergave, en ga daar mee aan de slag. Zo kan je gegevens vergelijken. Omdat je in de nieuwe weergave ook filters gaat toepassen is dat essentieel. De weggefilterde bezoeken zijn namelijk niet terug te halen.

 

Eigen verkeer uitsluiten met een filter in Google Analytics

Daarmee wordt bedoelt dat het websitebezoek van bijvoorbeeld personen binnen je eigen bedrijf wordt uitgesloten. Heeft iemand binnen het bedrijf dus de website als startpagina, dan zijn er veel bezoeken te zien die niet relevant zijn. Het toepassen van een filter is zeer belangrijk omdat je deze bezoeken achteraf niet meer kan wegfilteren.

Het filter geld dus alleen voor toekomstige bezoeken.

  • Geef je filter een naam
  • Je ip adres kan je vinden door te Googlen naar ‘wat is mijn ip adres’.

Update: Sinds de AVG maak je het IP adres waarschijnlijk anoniem met ‘anonimize ip’. Lees daarom op dit blog hoe je dit oplost 

Google Analytics Gebeurtenissen

Via Google Tag Manager kan je gerichte informatie meten (lees meer) Bijvoorbeeld het aantal downloads van pdf’s. De gegevens van die downloads komen binnen via Gedrag – gebeurtenissen – topgebeurtenissen. Vervolgens kies je een gebeurtenis en selecteer je ‘secundaire demensie’. Daar kan je gemakkelijk terugvinden wat voor personen de download hebben voltooid, waar deze personen vandaan kwamen, man / vrouw etc.

 

Gebruik Segementen om verkeer zonder Spam te zien in Google Analytics

Helaas komt er via bots ook veel spam binnen op jouw website. Je ziet bijvoorbeeld dat je moet stemmen voor Trump als je kijkt bij ‘Doelgroep – overzicht – taal’.

Segmenten
Een eenvoudige manier om veel spam te filteren is het maken van een nieuw segment. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf in Nederland, en lever je alleen producten aan personen in Nederland. Maak dan het volgende segment:

Ga in Google Analytics naar Doelgroep – Overzicht. Je ziet dan het volgende:

1. Klik ‘segment toevoegen’. Klik vervolgens op ‘nieuw segment’.

2. Nadat je het segment hebt gemaakt kan je de cijfers van NL bezoekers vergelijken ten opzichte van het totaal.

Ga zelf oefenen en testen om gevoel te krijgen bij de cijfers.

Heb je in 2016 geen spam gefilterd, en wil je weten hoeveel dit bedroeg t.o.v. het totaal. Download dan dit segment (klik) Daarbij staat uitgelegd hoe je het moet toepassen.

 

Spam in Google Analytics voorkomen

Oplossing één is gebruiken van een tweede property. Deze worden minder vaak gevonden door bots. Je maakt een tweede property door in het beheerders gedeelte op property – nieuw property aanmaken te klikken. Je moet deze vervolgens opnieuw in de website laten plaatsen door je webbouwer.

Oplossing twee is dit vinkje aanzetten:

 

Kijk regelmatig

Om gevoel te krijgen wat bezoekers doen op jouw website is het goed om regelmatig te kijken. Maar ook om de cijfers correct te houden is het updaten van de filters belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een nieuw internet abonnement gekregen, dan verandert je ip adres. Het filter moet dan worden aangepast.

Comment Section

0 reacties op “Google Analytics

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.