Iemand die met jou meedenkt over marketing?
Contact

Page content

Stop met social media!

Stop met social media!

Dat is de titel van de TEDX Talk van Cal Newport die mij ontzettend triggerde. Want waarom zou je stoppen met social media? En kunnen bedrijven nog wel zonder? Of heeft het te maken met productiviteit? Ik besloot zijn boek ‘Diep werk’ te lezen en ik was verbaasd in hoeverre mij dit aansprak. Lees waarom.

Met je smartphone op de wc

In één van mijn recente blogs heb ik uiteen gezet op welke manieren technologiebedrijven zoals Facebook, Twitter, Instagram etc. in staat zijn ons steeds weer terug te laten keren naar de apps. Het is ontzettend knap dat dat ze dit lukt bij volwassenen, jongeren en zelfs kinderen.

Technologiebedrijven doen dat door het creëren van een gewoonte bij gebruikers. Lees verder

WEL STOPPEN: Het is dus een gewoonte, en bijna een verslaving? Stoppen dus met social media 🙂

Maar…..

Social media werkt positief

Er kleven dus risico’s aan het gebruik van social media. Maar wat als je een winkel hebt en er komen nauwelijks bezoekers? Wat is het dan gaaf om te zien dat je door een Facebook campagne in contact kunt komen met klanten. Er is veel meer interactie tussen bedrijven en consumenten mogelijk.

NIET STOPPEN: Bedrijven hebben social media soms gewoon hard nodig!

Maar wat bedoelde Cal Newport dan?

Tijd! Het gaat om je tijd! Om goed en geconcentreerd te kunnen werken heb je tijd nodig. Je moet de dag juist inplannen. Als je tijdens het werk continue onderbroken wordt door mail, telefoon en collega’s, dan kost dat ontzettend veel tijd. Daarnaast heb je minder goed de mogelijkheid om diep na te denken. Terwijl dat hard nodig is om kwalitatief werk te leveren.

Alle afleidingen zorgen ervoor dat je dag versnipperd wordt in kleine fragmenten. Daardoor ben je in staat oppervlakkige taken uit te voeren, maar is het een belemmering tijdens studie / nadenken / onderzoek etc.

Is dat iets dat je herkend? Ik wel!

In het boek beweerd Cal dat je meerdere dagen zonder afleiding moet werken om geconcentreerd te kunnen werken. Dat betekent dus meerdere dagen compleet offline gaan. Op die manier til je je werk naar een hoger niveau. Daarbij geeft hij zeer concrete voorbeelden van personen die gedurende het jaar veel meer werk wisten te produceren van hoog niveau. Hij noemt bijvoorbeeld Bill Gates die zich regelmatig een week terugtrok om te kunnen lezen en na te denken.

DUS WEL STOPPEN MET SOCIAL MEDIA? Ho, wacht…..

Denk goed na

Vind je zelf helemaal niet dat je teveel tijd besteed aan social media? Vergeet bovenstaande dan snel en ga verder met datgene waar je mee bezig was. Herken je sommige dingen, en kan je nog wat verbeterpunten gebruiken in je werkschema. Lees dan verder.

Aan de slag

In het boek ‘Diep werk’ staan een aantal zeer praktische tips om jouw dag efficiënt in te vullen. En ja, dat kan betekenen dat je wel een kleiner deel van de dag actief bent op social media.
De belangrijkste tip uit het boek bestond voor mij uit het maken van een dagplanning. Door het uitzetten van meldingen op mijn telefoon en door mails minder frequent gedurende de dag te lezen, ontstond er ruimte in mijn dag, en in mijn hoofd. Mijn dagplanning is leidend, en niet de talloze triggers van buitenaf. Daardoor is mijn werkdag beter benut. Ga je na een werkdag naar huis, dan ben je met je gedachten ook echt meer thuis.

Je werkt met social media

Misschien is een deel van je dag gevuld met werken middels social media. Je merkt dan dat het het schrijven van gave content best veel tijd kost. Maar voor je het weet klik je na het publiceren op Facebook door en ben je 10 minuten verder. Dit gaat ten koste van je productiviteit en wellicht zelfs creativiteit. Het grappige vond ik dan ook dat mijn productiviteit voor het plaatsen van content op online media kanalen omhoog ging door methodes beschreven binnen het boek.

Voor wie?

Tja, voor wie heb ik dit blog geschreven? Die vraag kan ik me goed voorstellen. Het is vooral dat ik op deze manier wil bijdragen aan de discussie hoe om te gaan met technologie zoals smartphones, smartwatches, VR en AR. Een groot deel van ons gedrag is onbewust, terwijl technologie daar wel invloed op heeft. Daar komt bij dat volwassenen zich misschien meer bewust zijn van bovenstaande, maar zijn kinderen en jongeren dat ook?

Delen

Ken je iemand die dit blog misschien interessant vind? Dan zou ik het superleuk vinden als het bericht deelt….op jawel….social media 🙂

 

Comment Section

0 reacties op “Stop met social media!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.